152-Tengbom_KY-Talo_SISÄÄNKÄYNTI 26-01-2021

Kulma21 katsoo kestävään tulevaisuuteen

Vanha ja kunniakas Kauppakorkeakoulun Ylioppilaskunnan talo Helsingin keskustassa saa uuden elämän Kulma21:nä. NCC uudistaa kohteen perinteitä arvostaen BREEAM-ympäristöluokituksen uusimpien kriteerien mukaiselle Excellent-tasolle. Vastaavaa ei ole Suomessa aiemmin tehty.

Vuonna 1941 valmistunut KY-talo on nähnyt 80-vuotisen elämänsä aikana lähes kaiken asumisen, työnteon, liiketoiminnan ja viihteen näkökulmasta. Komea rakennus Pohjoisen Rautatiekadun ja Fredrikinkadun kulmassa tunnetaan kauppatieteilijöiden henkisenä kotina, mutta se on koskettanut tavallaan lähes jokaista helsinkiläistä.

”On hienoa päästä jatkamaan tarinaa kohteesta, jolla on vahva ja vaiherikas historia. Näemme erinomaiset edellytykset Kulma21-brändin rakentamiselle ja korkeatasoisen toimitilakohteen toteuttamiselle”, NCC:n kiinteistökehittäjä Matti Partanen sanoo.

Rakennus ei ole erityinen vain historian ja muistojen kautta, sillä se kuuluu myös Museoviraston määrittämään valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Ainutlaatuiseksi kohteen tekee se, että Kulma21 toteutetaan BREEAM-ympäristöluokituksen Excellent-tasolle uusimpien korjausrakentamisen kriteerien mukaan ensimmäisenä Suomessa.

Kulma21:ssä kaikki kestävää kehitystä edistävät ratkaisut parantavat nykytilannetta. Kyse on lukuisista isoista ja pienistä asioista, joita parantamalla kerätään BREEAM-pisteitä ja jotka samalla lisäävät myös taloon aikanaan muuttavien vuokralaisten viihtyvyyttä.

BREEAM on mukana kaikessa tekemisessä

”Kulma21:n kaltainen korjausrakennuskohde on yhteinen palapeli, jonka kokoamiseen kaikki osapuolet osallistuvat. Luonnollisesti BREEAM ja vanhan rakennuksen suojelutavoitteet tuovat tekemiseen omat mausteensa”, NCC:n suunnittelupäällikkö Ville Laankoski kuvailee.

BREEAM-luokitus on Euroopan johtava rakentamisen ympäristöluokitusjärjestelmä, jonka mittareita voidaan kansallisesti soveltaa parhaat käytännöt huomioiden. Uudis- ja korjausrakennuksille BREEAMissa on omat järjestelmänsä.

”Kun on kyse näin mittavasta korjauksesta, ympäristöluokituksen näkökulmasta vaatimukset ja toteutustaso ovat samat, olipa kyseessä korjausrakentamiskohde tai uudiskohde. Haettaessa korkeaa luokitustasoa tavoitteen on oltava selkeä ja se ohjaa kaikkea tekemistä suunnittelusta toteutukseen”, Optiplanin elinkaariasiantuntija, projektipäällikkö Riina Ahola toteaa.

NCC:llä BREEAM on vakiintunut prosessi ja sisäänrakennettu tapa toimia yli kymmenen vuoden kokemuksella. Korkeimman tason luokitukset vaativat moniammatillista tiimiä, joka tuntee sertifikaatin satoine yksityiskohtineen.

”BREEAM-tavoitteet muun muassa pienentävät hiilijalanjälkeä, parantavat energia- ja materiaalitehokkuutta sekä edistävät jätteiden lajittelua työmaalla. Kun rakennus saa BREEAM-sertifikaatin, se on osoitus siitä, että tavoitteeksi asetetut vaatimukset on todistetusti täytetty”, Ahola lisää.

Kuva: Oladesign

Kestävä kehitys syntyy monista asioista

”Kulma21:ssä kyse on monista asioista lähtien siitä, miltä tilat tuntuvat ja näyttävät. Käytännössä BREEAM näkyy esimerkiksi vaatimusten mukaisena luonnonvalona, automaattisesti vuorokauden ajan ja liikkumisen mukaan säätyvänä valaistuksena, hyvänä akustiikkana, vettä säästävinä vesikalusteina, jäähdytystarvetta pienentävänä auringonsuojalasituksena, jätehuoltona sekä turvallisina materiaalivalintoina, joissa huomioidaan hiilijalanjälki”, Partanen kertoo.

Mahdollisuuksien mukaan rakennuksessa hyödynnetään myös aurinkoenergiaa. Energiaa säästävien ratkaisujen ohella jo talon keskeinen sijainti tukee kestävän kehityksen tavoitteita, sillä Kulma21 on helposti saavutettavissa kaikilla kulkuvälineillä, kevyenliikenteenväylän Baanan varrella sijaiten. Ja vaikka keskustan ytimessä ollaan, ekologiaa voidaan edistää mm. sisäpihan viheraluein, istutusaltain, hyönteishotellein ja linnunpöntöin.

Turpeesta ja kutterilastusta nykyaikaan

Kulma21:n tilaratkaisut ovat joustavia ja ne sopivat erilaisille yrityksille ja toimialoille, tilakoon vaihdellessa 200–6000 neliömetrin välillä. Korjausrakentamisen myötä vanha rakennus päivittyy kaikin puolin nykyaikaiseksi historiaa ja arkkitehtuuria kunnioittaen.

”Korjausrakentamishanke on mielenkiintoinen ja merkittävä kestävän kehityksen hanke. Se, että olemassa on käyttökelpoinen rakennuksen runko, on hiilijalanjäljen näkökulmasta hyvä asia. Vanhan säästäminen itsessään tukee kestävän kehityksen mukaista toimintaa”, Laankoski sanoo.

Kulma21:n työmaa käynnistyi huhtikuussa 2021 purkutöillä. Laankosken mukaan purkuvaiheen aikana voi  tulla vastaan rakenteissa piilossa olevia yllätyksiä, vaikka rakennus on tutkittu tarkasti suunnitteluvaiheessa. Kulma21:n ravintoloiden purkutyöt ovatkin jo paljastaneet monet päällekkäiset historialliset kerrostumat.  

”Yllätykset ovat korjausrakentamisen suola. Kulma21:ssä välipohjat on täytetty aikanaan ajanmukaisesti turpeella ja kutterilastulla, joten nämä ja kaikki muut orgaaniset materiaalit poistetaan. Välipohjien tyhjentäminen varmistaa rakennuksen terveellisyyden ja turvallisuuden tuleville käyttäjille pitkälle tulevaisuuteen”, Laankoski toteaa.

Kuva: Oladesign

Ei pellolla, vaan kaupungin ytimessä

Kulma21:n työmaa sijaitsee keskellä kaupungin elämää. Kun ei olla yksin pellolla rakentamassa uutta, tämä pitää huomioida työmaan suunnittelussa, tekemisessä ja logistiikassa.

”Tällaisia hankkeita ei voida koskaan tehdä täysin ilman purkutyön aikaista lavarallia tai muita haittoja, mutta pyrimme minimoimaan ne kaikin tavoin, jotta alue pysyy turvallisena ja mahdollisimman siistinä kaupunkilaiset ja naapurusto huomioiden”, Laankoski sanoo.

Logistiikkaan liittyy myös lainsäädännön ohjaama korkea kierrätysaste sekä NCC:n omat tavoitteet. Kulma21:n työmaalta löytyykin lukuisia jätelaareja lajittelua varten mm. puulle, kivelle, kipsille ja villalle. Lähes kaikki jäte menee jatkokäyttöön ja osaa voidaan hyödyntää jo rakentamisen aikana.

Kulma21

  • Sijainti: Pohjoisen Rautatiekadun ja Fredrikinkadun kulmassa monipuolisten palveluiden ja liikenneväylien äärellä
  • Rakennusaika: 4/2021–3/2023
  • Vuokrattavaa toimitilaa: 7 600 m2
  • Toimitilakerrosten koot: 490-1150 m2
  • Pää- ja arkkitehtisuunnittelu: Tengbom Oy
  • Lisätietoa verkkosivuilta kulma21.fi
  • Rakentamisen etenemistä voi seurata työmaasivujen kautta ncc.fi/projektit/kulma21

Jaa artikkeli:

Muita mielenkiintoisia uutisia

Kulma21 on arkkitehdin unelma

01.06.2021
Arkkitehti Hanna Koskela iloitsee NCC:n kehityshankkeesta, jonka myötä ikonisesta KY-talosta syntyy uusi Kulma21.

Huomenta, monipaikkainen tietotyö

28.04.2021
Keskustelu tietotyönteon monipaikkaistumisesta kiihtyy, kun näkymä pandemian taittumisesta alkaa rokotusten myötä edes hieman hälventyä sumun keskeltä. Somefeedini ja uutisvirtani purs...